”Trumpsta”
Contiez Feat. Treyy G från albumet I’m Mr. Trumpsta
- Red Sweep?
- Mjuklandning?
- Rapportsäsongen
Red Sweep?
Att Trump vann presidentvalet i USA och att republikanerna har fått majoritet i senaten har nog inte undgått någon. Det som återstår för en så kallad ”red sweep” är att republikanerna även får majoritet i kongressen, vilket i skrivandes stund ännu inte är helt klart. Dock leder republikanerna och sannolikheten för en red sweep får ändå tolkas som väldigt hög. Vårt huvudscenario har varit just en red sweep, där Trump eller ”Trumpsta” som Contiez och Treyy G kallar honom, har hyst stora framgångar i valet. Några av implikationerna på marknaderna har vi redan sett av Trumps segertåg, som stigande börser i USA, men även stigande långräntor.
En red sweep innebär en spretig policy mix, där uppsidan för börserna ses i viss avreglering och skattesänkningar, men där införande av tullar och högre räntor gör utsikten till viss del mer komplicerad. Den expansiva finanspolitiken med ett ökat budgetunderskott och ökad amerikansk statsskuld tillsammans med ett förväntat kraftigt ökat utbud av amerikanska statsobligationer kan möjligtvis driva på inflationen igen och begränsa de framtida räntesänkningarna.
Resultat kan bli stigande långräntor i USA som kan ge problem för börsen längre fram. Dock överväger det positiva tongångarna de negativa i alla fall i USA. Normalt stiger den amerikanska börsen efter ett val och har även gjort det denna gång. Vi tror att den även kommer fortsätta stiga med förnyad optimism kring vinsttillväxten. Företagsbeskattning sänks från dagens 21 procent till 15 procent, vilket direkt ökar företagens vinster. På förlorarbänken sitter Europa och Kina med svag tillväxt och oro för ”America First” politik med hot om höjda tullar och förhöjd geopolitisk risk, något som lär avskräcka utländska investerare. Då Trump inte har mycket till övers för bolag inom den gröna omställningen finner vi även dem på förlorarbänken.
Mjuklandning?
Amerikansk ekonomi är stark! Sysselsättningen har ökat på månadsbasis i nästan 4 år och övriga makroekonomiska data överraskar på uppsidan. Samtidigt har inflationen kommit ner, vilket har gett FED utrymme att börja sänka sina räntor. Vi har tidigare argumenterat för en mjuklandning i USA och det mesta tyder på att så kommer det bli. Däremot ser vi ett svagt Europa. Vi tror därför att ECB och även Riksbanken kommer i större utsträckning än FED fortsätta sina räntesänkningar.
Tyskland som har varit Europas tillväxtmotor brottas med regeringskris och där en av de viktigaste industrierna, bilindustrin, kämpar i kraftig motvind. I Sverige ser bilden ljusare ut där vi fortfarande tror på en stark comeback från låg/negativ BNP-tillväxt att under 2025 hamna runt 2,5 procent BNP-tillväxt.
I världens andra största ekonomi, Kina, är tillväxten fortfarande en besvikelse och de stimulanspaket som har kommit har inte direkt rosat marknaden. Med Trump vid rodret och potentiellt kraftigt höjda tullar gör inte situation ljusare direkt för den kinesiska ekonomin.
Rapportsäsongen Rapportsäsongen för tredje kvartalet har återigen varit relativt stark. I USA, världens största ekonomi, går bolagen bra och vinsttillväxten ökar återigen för femte kvartalet i rad med dryga 5 procent. Dock har bolagen slagit förväntningarna med mindre marginal än tidigare och vissa svaghetstecken kan urskiljas. Positivt är dock att vi fortsätter att se en breddning av börsuppgången och vinsttillväxten. Magnificent 7s vinster förväntas stiga med knappa 20 procent under tredje kvartalet, vilket förvisso är betydligt mer än de 5 procent totalt, men betydligt lägre än 50 procent vinsttillväxt som Magnificent 7 hade för ett år sedan. Mycket av börsuppgången i USA kommer från stigande värderingar och historiskt ser värderingarna höga ut och börsen ter sig relativ dyr. Dock måste man komma ihåg att mycket av uppgången kommer från de stora teknikbolagen. Vi ser därför betydligt större uppsida bland de mindre bolagen som fortfarande är lågt värderade i takt med att vinsttillväxten fortsätter att breddas.
”Trumpsta effekten” lär hålla i sig ett tag till, men frågan är om USA klarar vara det ekonomiska dragloket för resten av världen. Vi hade gärna sett ett starkare Europa eller mer stimulans från Kina för att vara helt övertygade. Samtidigt ökar den geopolitiska risken med Trump som president, vilket skapar viss framtida osäkerhet.
Trots ovan väljer vi att behålla vår aktievikt på en 4. Vi tror de positiva tongångarna som normalt inträffar efter ett amerikansk val kommer hålla i sig en stund till i alla fall fram till nästa marknadsbrev. Vi är fortfarande överviktade USA, Sverige, Indien och frontier markets, men underviktade Europa, Kina och övrig emerging markets.
Vi föredrar även de mindre bolagen framför de större. Vi tror även att man måste vara mer selektiv i sitt urval än tidigare.