Marknadsbrev maj 2025

”Riders on the Storm”     

The Doors från albumet L.A. Woman 1971

  • ”Tullar, tvekan och taktiska skiften
  • Europa håller emot – USA vacklar
  • Rapportsäsongen

 

Tullar, tvekan och taktiska skiften
Den globala marknaden har de senaste veckorna präglats av nervös stabilitet och världsekonomin befinner sig nu i ett slags vänteläge. De stora svängningarna i amerikansk handelspolitik – och marknadens reaktioner på dessa – har gjort det svårt att navigera. Trots fortsatt oro kring framför allt tullar och avtagande global tillväxt har börserna stabiliserats. Börserna har, trots stormen vi befinner oss i, visat på stor motståndskraft. Detta är säkert mycket på grund av en mildare tongång från Trump både vad gäller tillbakadragna hot att sparka FED-chefen Powell och den 90 dagar långa pausen av vissa tullar. Men tullhoten är långt ifrån över och osäkerheten finns fortfarande där som en våt filt över marknaden. Marknaden behöver mer tydlighet och givetvis kan sådant komma med positiva reaktioner, men vi anser att det långsiktiga förtroendet för USA är till vis del rubbat. USA:s BNP-tillväxt tror vi kommer hamna på så lågt som drygt en procent under 2025 och världshandeln väntas krympa jämfört med tidigare prognoser. Att världsekonomin bromsar in tycks marknaden för tillfället inte riktigt ta hänsyn till. Anledningen är att marknaden tror att Trump kommer behöva backa från framför allt sina Kinatullar. En kraftig stigande inflation samt ökade levnadskostnader för Trumps väljare plus att varningar om tomma hyllor från Walmart, Target och Home Depot gör att vi även tror att Trump till slut kommer behöva backa från sina tullar mot Kina, åtminstone till viss del.

Europa håller emot – USA vacklar
Den ekonomiska bilden fortsätter att skilja sig kraftigt åt mellan olika regioner. I USA har vårens data överraskat negativt, BNP sjönk i första kvartalet. Konsumenternas förtroende har försvagats och småföretagen, som är särskilt beroende av kinesiska importvaror, uttrycker växande oro. Samtidigt kvarstår en relativt stark arbetsmarknad, vilket gör att inflationen håller sig uppe, delvis drivet av tullpåslag. Det ger ett komplext läge för den amerikanske centralbanken FED. Stagflationsrisken i USA gör att FED kommer blir betydligt mer reaktiva och behöver ta stansen ”vänta och se” istället för att kunna agera mer proaktivt. I Europa är bilden annorlunda. Trots global motvind visar eurozonen fortsatt tillväxt, stödd av finanspolitiska stimulanser i Tyskland och fallande inflation. ECB väntas sänka räntan redan i juni. Dessutom har euron stärkts i takt med att investerare allokerar om kapital från USA. Tyskland, Frankrike och Nederländerna har visat oväntad motståndskraft inom både konsumtion och export. I Sverige är läget svagare, men ändå stabilt. Industrin håller uppe produktionen, även om hushållen är fortsatt pressade. Vi anser att Europa är bättre positionerat än USA just nu. Med större visibilitet i både penningpolitik och tillväxtförutsättningar, är europeiska aktier ett mer attraktivt inslag i portföljen. Därför behåller vi övervikt i Europa och Sverige. I USA däremot ser vi risk att vinstförväntningarna justeras ned ytterligare under sommaren. Värderingarna är fortfarande relativt höga, vilket gör marknaden mer känslig för negativa överraskningar. Den amerikanska dollarn har under året redan kraftigt försvagas och vi förväntar oss att dollarn hamnar under fortsatt press.

Rapportsäsongen
Vårens rapportsäsong har bjudit på få överraskningar, men många nyanser. I USA har en majoritet av bolagen i S&P 500 rapporterat över förväntan, särskilt inom finans, energi och delar av industrin och tech-sektorn. Men det som oroar är inte siffrorna i första kvartalet utan kommentarerna om kvartal två och resten av året. Allt fler bolag vittnar om högre kostnader kopplade till tullar och störningar i leveranskedjor. I Sverige är bilden blandad och här har bankerna överlag levererat starka resultat, hjälpta av stabila marginaler och fortsatt god utlåning. Däremot är verkstadssektorn mer spretig och signalerar viss försiktighet i orderingången. Exportberoende bolag påverkas nu i högre grad av svagare global industri och ökad försiktighet bland kunder i Asien. Ett intressant globalt mönster är att flera bolag nu väljer att inte ge någon prognos alls. Det tyder på att osäkerheten är påtaglig även internt, vilket i sin tur gör det svårare för marknaden att prissätta risk. I ett läge där analytikernas förväntningar redan börjat sänkas kan detta skapa svängningar även på små nyheter. Vi tror därför att rapportsäsongen som helhet är en påminnelse om att marknaden befinner sig i ett känsligt skede, där det gäller att navigera med försiktighet.

Stormen har för tillfället mojnat, men vi tror inte den är över ännu. Precis som The Doors sjunger i ”Riders on the Storm” måste vi nog rida ut stormen helt innan vi vet mer tydligt åt vilket håll det barkar. Under tiden väljer vi därför att ta ner vår aktievikt något till 3,5.

Vill du utforska dina möjligheter?

Slå en signal 010-333 31 23
– Eller kontakta oss på dina egna villkor – helt utan åtagande!

Välj det sätt som passar dig bäst, slå oss en signal eller maila, du kan också fylla i formuläret så hör vi av oss. eller varför inte boka ett kravlöst, kostnadsfritt möte direkt via vår bokningskalender. Där hittar du alla våra rådgivare, deras lokalisering och deras lediga tider, bara att välja det som passar bäst

Detta dokument är framställt av Circle Capital AB för allmän distribution. Dokumentet är framställt i informationssyfte. Innehållet i dokumentet utgör inte individuell rådgivning enligt lagen om värdepappersmarknaden eller lagen om finansiell rådgivning till konsumenter. Mottagare av dokumentet bör vara uppmärksam på uttalanden om framtidsbedömningar är förenade med osäkerhet och rekommenderas att komplettera sitt beslutsunderlag med det material som bedöms som nödvändigt. Materialet får inte mångfaldigas utan Circle Capitals medgivande. Circle Capital AB påminner om att investeringar på kapitalmarknaden, bl.a. sådana som nämns på denna sida, är förenade med ekonomiska risker. Kunden ansvarar själv för dessa risker.